Dəri qaşınmasının ən çox yayılmış səbəbləri

Dərinin qaşınması bəzən çox ciddi xəstəliyin ilk simptomu kimi meydana çıxır. Bu səbəbdən əgər sizi “səbəbsiz” qaşınma narahat edirsə, mütləq həkimə müraciət edin. İlk növbədə terapevtin müayinəsindən keçin. Müayinədən sonra həkim əlavə müayinələri və analizləri təyin edə bilər və ya xəstəni digər mütəxəssislərə (dermatoloq, endokrinoloq, allerqoloq və s.) göndərə bilər. – Allergiya dəri qaşınmasının əsas səbəblərdən…

Ətraflı oxu

Qız uşaqlarında menstruasiya ağrıları

Qızlarda aybaşı, adətən, 13 yaşında başlanır. Menstruasiya qızların əksəriyyətində cuzi ağrılarla keçir. Bu ağrıları aradan qaldırmaq üçün təbii vasitələrdə istifadə etmək olar – ot dəmləmələri (məsələn, çobanyastığı) və s. Həkimlə məsləhətləşdikdən sonra bəzi dərman preparatları da istifadə etmək olar. Aybaşı 3-5 gün davam edir, ümumiyyətlə isə, 7 gündən artıq olmamalıdır. Bir aybaşının ilk günündən sonrakı…

Ətraflı oxu

İmmunitetinizin zəifləməsini göstərən əsas əlamətlər

Xroniki yorğunluq varsa, diqqət! Xroniki yorğunluq sindromu son illərdə insanlar arasında durmadan artır. Heç bir iş görmədiyiniz halda yorğunluğun hiss edilməsi immun sisteminin zəifləməsinin əlamətidir. Səhər yorğun qalxırsınızsa, yaxud istirahətdən sonra özünüzü yenə yorğun hiss edirsinizsə, bu, həkimə müraciət etmək üçün yetərli əlamətlərdir. İnfeksiyaların tez-tez təkrarlanması Yay aylarında qrip, zökəm, soyuqdəymə yaranırsa və bunlar davamlı…

Ətraflı oxu

Erkən boşalma: Buna gətirib çıxaran səbəblər və onun mülaicəsi

Erkən boşalma (ingiliscə – Premature Ejaculation) sizin cinsi əlaqədən əvvəl və ya onun başlanmasından qısa müddət sonra orqazmla qarşılaşdığınız zamandır. Bir insanın cinsi əlaqə zamanı eyakulyasiyası (boşlaması) üçün standart müəyyən edilmiş bir vaxt yoxdur, lakin eyakulyasiya baş verdiyi və tezliklə ereksiyanı itirdiyiniz təqdirdə, sizə və partnyorunuza zövq almaq üçün kifayət qədər vaxt qalmır. Bu xoşagəlməz…

Ətraflı oxu

Karbohidratların orqanizm üçün fizioloji əhəmiyyəti

Bitki və heyvanat mənşəli qidaların tərkibində karbohidratların olması onların dəyərliliyini artıran amillərdən biridir. Karbohidratlar insan orqanizminə gündəlik lazım olan enerjinin demək olar ki, yarısını təmin edirlər. Onlar orqanizmdə əsasən enerji mənbəyi kimi istifadə olunurlar. Mürəkkəb karbohidratlar (mürəkkəb şəkərlər, polisaxaridlər) həzm proseslərində sadə şəkərlərə (monosaxaridlərə) qədər parçalandıqdan sonra orqanizm tərəfindən mənimsənilirlər. İnsan orqanizmi özünə lazım olan…

Ətraflı oxu

Qan qruplarının kimyəvi tərkibi

Formalı elementlərdən başqa, qan plazmasında (mayenin tərkibində) 7-8%miqdarda zülal da vardır. Zülalın miqdarı azaldıqda, “qapalı” şəkildə zülal azlığıbaş verir. Onlar əsasən albuminlər və qlobulinlərdən ibarətdirlər.Qanda 80-120 mq% qlükoza, 1% neytral yağlar, 10-15 mq% süd turşusu,karotinlər, sidik cövhəri, ammonium duzları və s. vardır. Mövcud fızioloji təlimlərə əsasən bütün insanlar 4 qan qrupu ilə fərqlənirlər.Bu da qan…

Ətraflı oxu

Suçiçəyi və ondan qorunmanın yolları

Suçiçəyi yoluxucu bir xəstəlik növüdür. Balaca, qırmızı və ortasında su olan balaca ləkələr ilk öncə qarın və kürək nahiyəsində, daha sonra isə bütün bədəndə görünməyə başlayır. Səpkilərin içərisində olan maye bulanıq, ağ rəngdə olur. Dözülməz qaşınma müşahidə edilir, lakin uşaqları bu səpkiləri qaşımaqdan çəkindirin. Əgər səpkilər qaşınıb qoparılsa, onların yerində çapıqlar qalacaq. Suçiçəyindən qorunmanın bir…

Ətraflı oxu

Bu xəstələrə limonlu çay içmək olmaz

Limonlu çay tandemi zəngin tərkibə və faydalara malikdir: K, B, A, E, C vitaminləri, orqanik turşular, aminturşular, sink, marqans, maqniy, bor, fosfor, ftor və s. Limonlu çayı müntəzəm içmək anemya riskini azaldır, vitamin defisitinin qarşısını alır, sinir sistemi və immuniteti möhkəmləndirir, təzyiqi salır, qan dövranını yaxşılaşdırır. Nə qədər faydalı olsa da, limonlu çay bəzi xəstəliklərdə…

Ətraflı oxu

Şəkərdən imtina xərçəngin müalicəsinə kömək edirmi?

Bədəndəki şişi “ac qoymaq” və bununla da xərçəngin böyüməsinin və inkişafının qarşısını almaq üçün şəkərdən imtina meyvə-tərəvəz şirələrinə əsaslanan pəhrizli müalicədən sonra populyarlıq qazanmış ikinci alternativ metoddur.Bu fikirlər Fransanın “Le Figaro” nəşrində dərc edilən məqələdə əksini tapıb.Alimləri hazırda bir sual düşündürür: xərçəng xəstəliyi ilə mübarizədə şəkərdən imtina nə dərəcədə müsbət rol oynaya bilər? Araşdırmalar göstərir…

Ətraflı oxu

Hər yeməkdən əvvəl isti su içməyin faydası

Ayurveda qədim hind və Çin təbabəti mənbələrində hər yeməkdən öncə isti su (qaynar yox) içmək barədə yazılıb. Hazırda da bir çox dietoloqlar bu məsləhəti verir. Hər yeməkdən sonra isti su içməyin ödqovucu təsir etdiyini, ödü aktivləşdirib həzmə kömək edir.Bir şərtlə ki, öd kisəsində daşlar olmasın.İsti su öd kisəsi, qaraciyər, nazik bağırsaqda sfinkterləri açır, rahatladır.Bu metodun…

Ətraflı oxu